Este important sa nu confundati auditul energetic cu certificatul de performanta energetica (cunoscut si sub denumirea de certificat energetic) al cladirii.
Auditul energetic poate fi realizat doar de auditorii energetici atestati cu Gradul I.
Solutia de reabilitare termica a imobilului se stabileste in urma efectuarii auditului energetic si este concretizata printr-un raport de analiza complex. Solutiile vor trebui sa fie analizate si din punct de vedere economic pentru a alege cea mai buna varianta. In cazul blocurilor care se reabiliteaza din punct de vedere energetic, au obligatia de a realiza un audit energetic.
Ce este un audit energetic
Auditul energetic al unei constructii se realizeaza doar de personal specializat atestat de catre Ministerul Dezvoltarii Regionale si Administratiei Publice.
Auditul energetic determina caracteristicile termice si energetice si stabilesc din punct de vedere tehnic si economic solutiile de reabilitare si/sau modernizare termo-energetica a constructiei si instalatiilor de preparare apa calda si incalzire pe baza datelor din expertiza termica si energetica a cladirii.
Elementele necesare alegerii solutiilor de reabilitare si/sau modernizarea cladirii sunt prezentate in cadrul unui raport de audit energetic. In acest raport de audit energetic, obligatoriu trebuie analizata si constructia cat si instalatiile aferente acesteia. In functie de vechimea lor instalatiile vor trebui sa se schimbe integral sau partial. In general se observa in cazul reabilitarii blocurilor de locuit, doar izolarea termica a peretilor exteriori si inlocuirea tamplariei exterioare. Este bine de stiu ca un rol semnificativ in reducerea pierderilor de caldura il joaca si izolarea terasei imobilului cat si a placii peste subsol (care nu se vad). Instalatiile din subsol de asemenea trebuie refacute, inlocuindu-se cu conducte noi si izolate. Toate aceste lucrari care se prevad in auditul energetic al cladirii se vor analiza din punct de vedere economic, varianta optima si fezabila fiind recomandata pentru implementare.
Prin modernizarea si/sau reabilitarea cladirii, aceasta trece intr-o clasa energetica superioara, cu consumuri mai mici de energie.