Solicita Oferta
  • Personal acreditat

    in domeniul electricitatii
  • Standarde de Calitate

    ISO 9001:2015
  • Acreditat ANRE

    Nr. 12385

Blog Articole Informative

Verificari PRAM - Masurarea rezistentei de dispersie – priza de pamant

Serviciile de Verificare PRAM reprezinta verificarea prizelor de impamantare si paratrasnetelor si au ca scop:
- Prevenirea electrocutarii personalului care utilizeaza instalatia electrica si echipamentul de lucru;
- Prevenirea incendierii cladirilor si prevenirea distrugerii aparaturii electrice si electronice
- Verificare continuitatii nulului de protectie

Masurarea rezistentei de dispersie – priza de pamant in cadrul verificarii PRAM Iasi


Instalatia de legare la pamant este un ansamblu format din conductoarele de legare la pamant si prize de pamant prin care se realizeaza legaturi cu pamantul.

Instalatia de legare la pamant este formata din:
Prizele de pamant naturale;
Prizele de pamant artificiale;
Instalatia de dirijare a distributiei potentialelor;
Conductoarele de legare la pamant.

Proprietatile electrice ale instalatiei de legare la pamant depind in mod esential de doi parametri:
- rezistenta prizei de pamant;
- configuratia prizei de pamant.

Rezistenta prizei de pamant determina relatia dintre potentialul prizei VE si valoarea curentului de punere la pamant. Configuratia prizei de pamant determina repartitia potentialului la suprafata solului, urmare a trecerii curentului spre pamant.

Rezistenta prizei de pamant are doua componente:
rezistenta de dispersie RD, care este rezistenta solului intre priza de pamant si zona de potential nul
rezistenta RL a partilor metalice ale prizei de pamant si ale conductorului de nul de protectie.

Rezistenta RL este, in mod uzual, mult mai mica decat rezistenta de dispersie RD. Ca urmare, rezistenta prizei de pamant este considerata a fi egala cu rezistenta de dispersie RD. In literatura de specialitate, rezistenta prizei de pamant este denumita frecvent rezistenta de dispersie.

Rezistenta R a unei prize de pamant depinde de rezistivitatea solului ρ precum si de configuratia prizei. Pentru a obtine valori scazute ale rezistentei R, densitatea curentului care se scurge de la electrozii metalici spre pamant trebuie sa fie redusa, adica volumul de pamant prin care se scurge acest curent trebuie sa fie cat mai mare posibil. Indata ce curentul trece de la metal la pamant el se disperseaza, reducand asfel densitatea de curent. Daca electrodul are dimensiuni mici, de exemplu este un punct, acest efect este semnificativ dar el se reduce foarte mult pentru un electrod tip placa unde disiparea este efectiva numai pe muchii.

Calculul rezistentei prizei de pamant este realizat pe baza presupunerii ca pamantul este infinit si cu o structura uniforma, avand o valoare data a rezistivitatii. Este posibila stabilirea unor relatii exacte pentru rezistenta prizei de pamant dar, in practica, utilitatea acestora este foarte limitata, in special in cazul prizelor complexe si de tip plasa unde expresiile matematice devin foarte complicate.

Un model de baza pentru configuratia unei prize de pamant, utilizat in scopul punerii in evidenta a proprietatilor electrice fundamentale, il reprezinta o semisfera ingropata la suprafata solului. Rezistenta prizei de pamant depinde in mod semnificativ de adancimea de ingropare a electrodului. Aceasta deoarece continutul de umiditate este mai mare si mai stabil pentru straturile mai adanci decat pentru cele superficiale.

Proprietatile electrice ale solului sunt caracterizate prin rezistivitatea ρa acestuia. In ciuda definitiei relativ simple a rezistivitatii ρ, prezentataanterior, determinarea valorii acesteia este adesea dificila din doua motive:
- solul nu are o structura omogena ci este format din straturi de materiale diferite
- rezistivitatea unui anumit sol variaza in limite largi si este puternic dependentade gradul de umiditate.




Parteneri

Btcino Partener de incredere
Gewiss Partener de incredere
Legrand Partener de incredere
Osram Partener de incredere
Philips Partener de incredere
Schneider Electric Partener de incredere
Fluke Partener de incredere

Valorile dupa care ne ghidam

Obiectivul nostru principal este sa oferim clientilor nostri servicii de cea mai inalta calitate si sa tratam cu respect drepturile individuale ale acestora. De aceea, cultivam o relatie constanta cu clientii nostri, astfel incat sa putem sa raspundem in cel mai bun mod cerintelor lor si chiar sa le anticipam dorintele.

Suntem hotarati sa ne evaluam performantele cu cele mai inalte standarde internationale. Ne concentram eforturile in cresterea continua a calitatii serviciilor pe care le oferim clientilor si pacientilor nostri, ridicand standardele de calitate si performanta pe piata noastra de actiune.

Dorim sa atingem standarde inalte de performanta si responsabilitate in activitatea noastra, iar principiile si valorile sunt aplicate atat in relatia cu clientii cat si in cea cu partenerii nostri de afaceri. Acordam autonomie si putere de decizie angajatilor nostri, dezvoltand spirit de echipa si flexibilitate in toate activitatile.

Ultimele articole

Masurarea curentului de scurgere

Masurarea curentului de scurgere

Curentul de scurgere circula de la partile aflate sub tensiune, prin izolatie, catre pamant. Curentul de scurgere include: valoarea curentului prin i [...]

Detalii